2010-01-13

Var kommer all frost ifrån?

click to enlarge

Frost på mitt fönster när solen står lågt.


Jag tycker det är lite konstigt. Var kommer all frost ifrån? Vanliga vintrar är det sällan frost. Bara någon enstaka dag. Normalt är det snö när skogen är vit. Men nu är ALLT vitt av frost. Hur kan frosten komma i så stora mängder vid dessa låga temperaturer? Luften måste vara ovanligt fuktig???? Eller......?

NatureFootstep.com

8 kommentarer:

  1. Härligt cool bild!
    Ja, här har det varit mjölkdimma i två dagar nu... Man ser inte långt. Men med -10° och ingen vind är det jätteskönt att vara ute och cykla så det gör inget att det är dimmigt. =)
    Så här står det om frost i Wikipedia: "Frost bildas vanligen vid högtryck, då vädret är klart eller nästan klart. Om det dessutom är vindstilla så bildas frost ännu oftare. Högt belägna områden är mer utsatta för frost än lägre belägna områden. Öppningar i landskapet i vindskyddade lägen, såsom gläntor och åkrar är ofta känsliga för frost, eftersom vinden där inte har så stor möjlighet att röra om i de lägsta luftskikten. När luftlagren inte blandas om, stannar den kallare och därmed tyngre luften kvar närast marken. I skogar är markytan inte lika utsatt för frost, eftersom den skyddas av träden."
    Kanske det ger dig några svar? Kramis! ♥

    SvaraRadera
  2. Det mesta visste jag väl. Men då kan man ju undra varför det inte blåser. För så här mycket frost har jag aldrig någonsin sett.

    :)

    SvaraRadera
  3. Ja, det beror nog på luftfuktigheten.....här är det också riktigt vackert...tyvärr har jag ingen bra kamera för tillfället mobilkameran håller på och lägger av......men jag ska få :)

    SvaraRadera
  4. Men jag undrar också om man ser frosten mer bara för att det inte snöat så mycket nu? Det är fortfarande dimma här så det lär väl byggas på med mer frost... =)

    SvaraRadera
  5. En enklare förklaring: Den fuktiga luften kommer från sydost just nu. Och den tar upp fukt från Östersjön, som sedan sätter sig på kallare föremål, efter den stränga kylan. Fast vackert är det ju. Du skrev inte om det var frost mellan fönsterrutorna. Det var ju fint när farmor hade bomull däremellan.
    Ingvar.

    SvaraRadera
  6. Björkarna utanför, har grenar som är tunga av tjock frost. Det ser lite konstigt, fast snyggt ut.
    Tror inte heller att jag sett något liknande under så lång tid förut.
    I kväll är det i alla fall lite varmare ute.
    Februari, Mars kan ju ockå vara kalla ibland, så man kan ju undra hur det skall bli.
    Jag behöver i alla fall inte frosta av frysen. Kollade och den ser jättebra ut.

    SvaraRadera
  7. Ja, gammelfarmor behövde aldrig köpa sån där snösprej... *fniss*

    SvaraRadera
  8. Vintern är fin fin och jisses så kallt vi haft länge... längtar efter sommar och vår... ha nu en fin helg..=)

    SvaraRadera

Kommentarsfält för NatureFootstep Photography

Comments for NatureFootstep Photography